İlk kadın kozmonot: Valentina Thereskova


Uzaya çıkan ilk kadın kozmonot: Valentina Thereskova (Kod adı-Martı)

Valentina Tereshkova için resim sonucu
Valentina Thereskova

Uzaya çıkan ilk kadın astronot şu an 75 yaşında ve uzay yolculuğunun heyecanı ilk günkü gibi taze..
Valentina Thereskova‘nın fabrika işçiliğinden uzaya uzanan ilk kadın astronot olması masalları anımsatıyor bizlere..

Rusya Amerika ile bir yarıştaydı.İlk uçuşları gerçekleşmişti Yuri gagarin ile..Uzaya ilk uydu fırlatılmıştı, bir köpek sonrasında bir insan (erkek)gönderilmişti.Daha değişik bir şey olmalıydı..Amerikayı şaşırtacak.Bir kadın diye düşündü Kruşçev.Ve sonrasında “sıradan bir rus kadını olmalı”dedi.Bir fabrika işçisi,bir çiftçi.. Herhangi bir insanın uzaya gidebileceğini gösterecek bir kadın..

İlgili görsel
Valentina Thereskova

1961 yılında Yuri gagarin (uzaya çıkan ilk astronot)öncülüğünde seçmeler başlar.Rus kadınlarından binlerce çeşit çeşit mektuplar gelir ve ayrıntılı bir eleme süresinden sonra geriye dört isim kalır..Valentina, Tanya,İrina ve ismi tarihe yansımamış dördüncü bir isim..

     Valentina Thereskova 6 Mart 1937 tarihinde Yaroslavl Oblast Rusya (eski Soveyet sosyalist cumhuriyetler birliği) da dünyaya geldi.Annesi tekstil fabrikasının çalışan bir işçi babası ise çiftlikte çalışan bir traktör sürücüsüydü.

Savaş sırasında babası Aksyenovich Thereskova yaşamını yitirir ve annesi Elena Fedorovna çocukları ile birlikte Yaroslavl’a yerleşir.Valentina savaşın bitiminde 8 yaşında okula başlar ve 17 yaşında okulu yarıda bırakarak annesinin yanına tekstil fabrikasında işe başlar.

İlerleyen dönemlerde havacılık kulübünde uçuş eğitimleri alan Valentina tekstil fabrikası çalışanları paraşüt kulübünü kurar ve ilk başkan olur.

“Uzay yolculuğu hayaliydi.”
Bazen bir yolculukta varacağımız yere en iyi araçla gitmek isteriz lakin hayatta bazı şeyler hayaliniz olan o yerin yolculuğuna bile çıkartmaz sizi.
Valentina’nın hikayesi de böyleydi.Hayali uzaya gitmek olsada bazı sebeplerden okulu bırakmıştı.Ama hayallerini bırakmamıştı..

Valentina Tereshkova için resim sonucu
Valentina Thereskova

Thereskova Şimdi o günleri anlatırken şöyle diyor “Gökyüzüne yakın olmak isterdim.Bu yüzden gökyüzünde paraşütle gösteri yapmaya başladım.”

Thereskova’nın hayatı 1962 yılında Sovyet uzay ajansına Glovkosmos’a başvurmasıyla değişti.Thereskova neden kendisinin seçildiği sorulduğunda ise -ilk başta da dediğimiz gibi-“ABD ile yarış halinde olan Sovyetler Birliğinin propaganda için uzaya ilk kadını göndermek istemiş olması saklanacak bir bilgi değil”cevabını verdi.

Görüşmeler için Moskovo’ya geldiğinde 24 yaşındadır.Özel eğitimler alarak uçuşa hazırlanan Thereskova büyük bir gizlilik içindeydi.Annesi bile uzaya çıkışını ertesi gün Moskova radyosundan haber alır.

Son dört kadın kaldığında hepsi özel ve uzun bir eğitim sürecine tabii tutulurlar.Ve sonunda kadın kozmonotlar uçuşa hazırdır.Hepsinden sanki kendisinin seçilmiş gibi hazır olmaları istendiğinden son ana kadar haber verilmez.
Uçuş için seçilen Valentina 16 haziran 1963 tarihinde Vostok-6 ile üç gün süren yolculuğa çıkar.

Ve artık sıradan bir rus kadını uzaydadır.

Valentina Tereshkova için resim sonucu
Valentina Thereskova

Valentina 75.doğum yılında bir Moskova gazetesinin muhabiri ile yaptığı röportajda “Çocukken yıldızlara gitmeyi hayal ederdim mümkün olsaydı süpürge sopasıyla bike gökyüzüne uçardım.”dedi
Thereskova uzay yolculuğu sırasında çok heyecanlandığını ancak seneler sonra bize aktarabildi.Çünkü uzay misyonu sırasında neler hissettiği ve ortaya çıkan teknik problemler hakkında bilgi paylaşmasına izin verilmedi.

Uçuşundan sonra 1963 yılında kendisi gibi kozmonot olan Nikolayev ile evlendi ve bir kız çocuğu dünyaya getirdi.Sonrasında Glavkosmos’ta planlama dairsinde çalıştı.Ardından komünist partide çeşitli görevler aldı.Sovyetler birliğinin dağılmasından sonra Birleşik Rusya partisinde millet vekili seçildi.

Şimdi 76 yaşına basan Valentina‘nın en büyük arzusu; Marsa ayak basacak ilk insanı görmeden son nefesini vermemek..

Ve kadınında her işi başarabileceği bir kez daha kanıtlanmıştır.Hayat koşulları ne olursa olsun hayalinizden vazgeçmeyin.İnanın ve başarın..Çünkü siz inandığınız zaman geriye mecbur kalıyor gerçek olması.Unutmayalım ki hayaller gerçek olmak içindirler…

Bu arada Bilim-kurgu yapımı olan “LIFE” filminin İncelemesini de okuyabilirsiniz.

 

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlk kadın kozmonot: Valentina Thereskova