Tudor Hanedanlığına Diziler Üzerinden Kısa Bir Bakış


Tudor Hanedanı (1485-1603), kısa süren egemenliğine rağmen haklarında en çok film/dizi yapılan, kitap yazılan İngiliz hanedanlığıdır. Bunda hem kral/kraliçelerinin sansasyonellikleri hem de bu hanedanlığın imparatorluğa geçişe vesile olması etkilidir.

Galler kökenli hanedanlık (GalceTudur ya da Tewdwr), aslında Tudor soyadına kadar birçok taht varisi varken, onların siyasi ortamda (Güller Savaşı’nda) tek tek saf dışı kalmasıyla başlamıştır. İki gülün çarpıştığı bu savaşlarda Tudor Hanedanlığı bir evlilikle doğmuş, York ve Lancaster hanedanlıklarını birleştirmiştir. “Tudor Gülü” de bu birleşmeden doğmuştur. Beyaz York gülü ve kırmızı Lancaster gülü birleştirildi. VII.Henry’nin Tudor arması olarak seçtiği sembol:

Hükümdarları olarak sayabileceğimiz isimler: VII. Henry, VIII. Henry, Kanlı Mary, I. Elizabeth.

Elbette ki tarih, “tarih dizileri”nden öğrenilmez. Bilhassa bizim ülkemizdeki en büyük dertlerden biri budur… Lakin bu çalkantılı süreci ve sonunda tahta çıkan Tudorları izleyerek bir nebze daha anlaşılır kılabileceğimizi düşündüğüm için bir dizi listesi hazırladım. Tarihi öğrenmek yerine, isimlere, mekanlara ve olaylara biraz aşina olup daha fazlasını araştırmak için önerebileceğim bir şey tarih dizisi izlemek.

Hollow Crown isimli dizi başı çekiyor. Aslında bu diziyi Tudor Hanedanlığına giden sürece ışık tuttuğu için listeye alıyorum. Zira bu dizide şahitlik edeceğimiz yıllar 1399-1485 yılları arasında. Hollow Crown Shakespeare’in belli başlı kralları ele aldığı oyun serisini dizileştirmiş bir iş. Film uzunluğunda olan bölümlerinde tek tek II. RichardIV. HenryV. HenryVI. Henry ve III. Richard’ı anlatıyor. (Shakespeare VIII. Henry’i de yazmıştır.) Kadrosunda birçok ünlü ve yetenekli oyuncu bulunan dizi pek çok ödül de kazanmıştır.

The White Queen dizisi ise aslında Hollow Crown’un yarısından itibaren aynı tarihlere denk geliyor. Yani direkt Güller Savaşı’nı konu ediniyor. 1464-85 yılları arasında geçen dizi, Philippa Gregory’in Kuzenler Savaşı için yazdığı seriden uyarlama. Gregory tarihi kadınlar üzerinden yazmak konusunda başarılı bir araştırmacı yazar. Doğal olarak serideki başrollerimiz de hanımlar oluyor. Dönemin esas mimarları olan kadınlar ise; The White Queen lakaplı Elizabeth Woodville, The Red Queen adıyla anılan Ana Kraliçe Margaret Beaufort ve The Kingmaker’s Daughter denilen Anne Neville. Yazarın Kızıl Kraliçe ve Kralyapanın Kızı isimli kitapları da mevcut.

The White Queen 10 bölümden oluşuyor ve Elizabeth Woodville ile IV. Edward’ın saltanatını anlatıyor.

The White Princess’te de Elizabeth Woodville ve IV. Edward’ın kızları Yorklu Elizabeth konu ediniyor. Yukarıda bahsettiğimiz hanedan birleşimi işte Yorklu Elizabeth ve Lancasterlı VII. Henry’nin evlenmesiyle gerçekleşiyor. 1485 itibariyle VII. Henry başa geçmiş ve Elizabeth’in ailesi tahtan uzaklaştırılmıştır. Elizabeth bir süre ailesini savunsa da tabii bu iki prens doğurduktan sonra devamlılığı olan bir durum olmuyor. Kendi çocuklarının tahta geçebilmesi ve hatta yaşayabilmesi için tahtın Tudorlarda kalması gerekiyor.

8 bölümlük bu dizi, Tudorların tahta olduğu ilk dizidir.

The Spanish Princess, üçlemenin son dizisidir. Aragonlu Catherine’nin hikayesi anlatılmaya devam ediliyor. Tudor dizisine geçmeden önce VIII. Henry’nin ilk eşi olan İspanyol prensesi izlemek yerinde olacaktır.

2 sezon ve 16 bölümdür.

The Tudors dizisiyle birlikte artık Güller Savaşı’nın karmaşık ortamı dağılmış, iktidarın babadan oğula geçişi başlamıştır. VII. Henry’nin ikinci oğlu olan VIII. Henry, abisi Arthur’un ani bir şekilde ölmesiyle tahta geçmiştir. Abisinin yaptığı evliliğin geçersiz olduğunu savunarak, tahttan sonra abisinin eşi Aragonlu Catherine’i de kendi kraliçesi ilan etmiştir. Genelde VIII. Henry’nin İngilizlerin Fransa’da kalan son toprak parçası olan Calais üzerine siyasetini ve eş değişimlerini izliyoruz. Roma Kilisesi’nden ayrılmayı ve kadınların bir kralın avucunda nasıl savrulduğuna şahitlik edebiliriz.

4 sezon, 38 bölümdür.

Tam burada anmamız gereken diğer bir dizi de Wolf Hall. Diğer dizilere göre Wolf Hall daha detay bir konuya odaklanıyor. Thomas Cromwell’in yükselişine ve VIII. Henry’e boşanması için yardımlarına… Cromwell, Henry’e istediğini verebilmek için ciddi uğraşlar veriyor.

Bu noktadan sonra ise annesi (Anne Boleyn), babası tarafından katledilen ve kendisi de yasaklı bebek ilan edilen Elizabeth’e geliyoruz. I. Elizabeth geçirdiği zor bir çocukluğa ve etrafının erkeklerin egolarıyla çevrili olmasına rağmen İngiliz Krallığına altın çağını yaşatıyor. İspanyollarla çeşitli savaşlar ve donanma yarışları I. Elizabeth döneminde gerçekleşiyor. Ayrıca uzaktan kuzeni olan Mary Stuart’la da mücadele etmesi gerekiyor… The Virgin Queen ve Elizabeth I isimli diziler, Elizabeth’i anlatan tekil dizilerdir. Böylece Tudor soyadının son hükümdarını da izlemiş oluyoruz. Virgin Queen, evlenmeden ve çocuk sahibi olmadan saltanatınını ardında bırakıp ölmüştür.

 

Reign dizisi ise sonradan Elizabeth’in karşısına çıkacak, İngiliz tahtında hak iddia edecek olan I.Mary’nin Fransa sarayındaki çocukluğundan başlayarak hayatının işlendiği yapımdır.

Stuart’ın önemi şu ki; taht soyu kendisinin soyundan devam edecektir. Oğlu, I. James (İskoçya tarihinde: VI. James), İngiliz tahtına oturup İskoçya-İngiltere kralı olacaktır.

Reign, 4 sezon ve 78 bölümdür.

 

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Tudor Hanedanlığına Diziler Üzerinden Kısa Bir Bakış