Başarılı İnsanların Daha Verimli Olabilme Sırrı | 80/20 Kuralı – Vilfredo Pareto


Hiç dikkat ettiniz mi, %80 ihtimalle dolabınızda ki kıyafetlerinizin yalnızca %20’sini kullanıyorsunuz. Ya da %80 ihtimalle arkadaşlarınızın sadece %20’si ile görüşüyorsunuz. Dünya servetinin %80’ini, Dünya nüfusunun %20’nin oluşturduğunu biliyor muydunuz? Hatta %80 ihtimalle evinizdeki halının sadece %20’sine ayak basıyorsunuz.

Bu kural ilk olarak 20. yüzyılın başlarında İtalya’da servetin dağılımını tanımlamak için makro ekonomide kullanılmıştır. 1906 yılında Pareto verimliliği ya da Pareto optimallik kavramları ile tanınan İtalyan ekonomist Vilfredo Pareto tarafından tanıtıldı.
Özünde 80-20 kuralı, belirli bir olayın % 80’inin toplam gözlemlerin % 20’si tarafından açıklanabileceğini söyleyen verilerin istatistiksel bir dağılımıdır.

Daha genel olarak, Pareto Prensibi, hayattaki çoğu şeyin eşit olarak dağıtılmadığı gözlemidir. Aşağıdaki şeylerin tümü bu kurala örnek olarak gösterilebilir:

  • Girişin% 20’si, sonucun% 80’ini oluşturur
  • Çalışanların% 20’si, sonucun% 80’ini üretir
  • Müşterilerin% 20’si, gelirin% 80’ini oluşturur
  • Hataların% 20’si kazaların% 80’ine neden oluyor
  • Özelliklerin% 20’si kullanımın% 80’ini oluşturur

 Peki bu kuralı kendi hayatımıza nasıl uygulayabiliriz?

Öncelikle kendi işimizi kurmakla ilgili bir kaç örnekle bunu anlamaya çalışalım.

Diyelim ki kendi işinizi kurdunuz ve onu geliştirmek istiyorsunuz. Eğer sizde ilk kez kendi işini kuran ve henüz sadece teorik bilgiye sahip kişilerdenseniz zamanınızın %80’ini o kadar da önemli olmayan şeylerle örneğin, ofisinizin, kartvizitinizin  yada web sitenizin tasarımını düşünmeye ve yaptırmaya harcayacaksınız. Dahası vaktinizin %80’ini küçük detaylar araştırmaya, seçim yapmaya ve bu seçimleri başka insanlarla gözden geçirmeye harcayacaksınız.

Zamanınızın %20’sini ise müşteri bulmak, onlarla görüşmek ve iletişim kurmak için harcayacaksınız. Oysa size asıl para kazandıracak şeyler bunlar. Ancak maalesef çoğu kişi tam tersini yapıyor ve vaktinin büyük kısmını gereksiz işlerle harcıyor. Çünkü detaylar ne kadar iyi olursa o kadar çok müşteri kazanacaklarını düşünüyorlar. Belki bu tür şeyler de işe yarayabilir ama bu potansiyel müşterilerin sadece %20’sini etki eder.  Diğer %80’i ise sizin ürününüzü yada hizmetinize ihtiyaç duyanlar oluşturur ve onlar için web sitenizde veya kartvizitinizde ki logonun sağ yada sol kısımda olmasının hiçbir önemi yoktur.

Bir çok kişi bu tarz önemsiz işlerle zamanın %80’ini harcadığından dışarıdan çok meşgul birisi gibi görünse de aslında uğraştıkları işlerin büyük bir kısmının onlara faydasının olmadığın bile bilmezler.

Bu kural sadece iş hayatında değil hayatın her alanında geçerlidir. Mesela Facebook, İnstagram ve Twitter’da harcadığımız zamana bakalım. Önceden belirtmeliyim ki sosyal medyanın zararlı bir şey olduğunu düşünmüyorum, fakat bu sitelerde geçirdiğiniz zamana karşılık ne kadar fayda sağladığına dikkat ederseniz harcadığınız zamanın sadece %20’lik bir kısmında faydalı şeyler öğrendiğinizi yani işinize yarayacak yeni bir bilgi edindiğinizi öğreneceksiniz.  Geriye kalan %80’lik kısımda ise işinize yaramayacak resimleri veya paylaşımları göreceksiniz.

Bu kuraldan öğreneceğiniz en önemi şey  maksimalist olmayın ve aşırıya kaçmayın. Maksimalist olmak uzaktan iyi bir şey gibi görülebilir, hatta çoğu kişi öyle olduğu ile övünür. Oysa aşırıya kaçmak büyük ölçüde düşürür. Hem çok zamanımızı alır, hem de bize çok az şey kazandırır. Bir gün sadece 24 saat, ne artar ne eksilir. Bu 24 saatin :

7-8 saatini uyumalı,

2-3 saatini günlük ihtiyaçlarla uğraşmalıyız ve geriye kalan kısımda bize %80 faydalı olacak fakat zamanımızın %20’sini alacak işlerle uğraşmalıyız.  Zamanımızın %80’ini kapsayan ve %20 fayda sağlayan işleri hayatımızdan çıkarmalıyız. Çünkü %80 sonuç hayatımız için yeterli aslında, aksine ondan fazlasını istersek hayatımız gereksiz yere düşük verimli ve daha çok stresli olacaktır.

Bir sonraki içerikte görüşmek üzere Sevgili Düşünür.

Yorumlar 0

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başarılı İnsanların Daha Verimli Olabilme Sırrı | 80/20 Kuralı – Vilfredo Pareto